antara banyak2 suplemen, muka aku akan paling berkerut kalau turn spirulina masuk kat mulut.. waduh3.... sbnrnya apa spirulina?? why i still take it, even i don`t like it...??? hoho... ajaib ni..


APA ITU SPIRULINA?
Spirulina adalah tumbuhan Mikro Ganggang yang telah hidup sejak 3,6 million tahun yang lalu. Spirulina merupakan sumber nutrisi alami yang paling lengkap dibandingkan dengan sumber nutrisi lain yang pernah ada.


KANDUNGAN NUTRISI SPIRULINA
Secara umum Spirulina memiliki kandungan sebagai :
 
60 - 70% Protein
 
20 - 25% Karbohidrat
 
3 - 5% Lemak
 
5 - 8% Mineral dan Vitamin
 
2 - 5% Air

MANFAAT SPIRULINA
Spirulina adalah sumber nutrisi 100% alami dan merupakan makanan yang bersifat alkali. Agar tubuh tetap sehat, sangat penting bagi kita untuk mengkonsumsi makanan sehari-hari dengan proporsi seimbang antara 80% makanan ber-alkali dan 20% makanan bersifat asam.
Tubuh yang sehat mengandung alkali yang rendah (PH 7.3 - 7.4).

SPIRULINA MEMPUNYAI BEBERAPA KELEBIHAN:

  • Menstabilkan jumlah sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan hemoglobin.
  • Memenuhi kebutuhan nutrisi dalam tubuh.
  • Mengurangi efek samping terhambatnya produksi stem sel, (sel-sel penghasil sel darah)
  • Mengurangi efek yang tidak baik dari kemoterapi, seperti kepala pusing, tidak nafsu makan, sukar tidur, mual muntah, tenggorokan kering ataupun nervous....

protien lebih tinggi boleh didapati dalam spirulina berbanding pengambilan soya..


Spirulina (Arthospira) adalah jenis rumpai laut berwarna biru kehijauan dan telah digunakan sejak berkurun lamanya sebagai sumber pemakanan kesihatan dan perawatan disemua peringkat umur.
 
Sumber anti toksid yang tinggi yang terdapat dalam spirulina amat sesuai dijadikan pemakanan seharian untuk masyarakat masa kini yang terdedah kepada...
 
makanan dan minuman yang mengandungi toksid yang menurunkan imunisasi dan menyebabkan penyakit seperti 
kanser, 
sakit jantung,
lemah tubuh badan,
kerosakan ginjal dan sebagainya.

Kajian di sebahagian Negara membangun dan maju menunjukkan 60% penyebab kematian adalah disebabkan oleh kualiti makanan dan minuman yang rendah dan dipenuhi dengan kandungan toksid berbahaya. Ketiadaan dinding selulos merupakan ciri spirulina yang unik membolehkan ia begitu mudah di serap dalam tubuh badan dan amat sesuai untuk mereka yang telah lanjut usia.

Kelebihan spirulina adalah  :

• Bertindak sebagai antivirus
• Menurunkan kadar kolesterol
• Memperbaiki system hati sebagai penyaring lemak dan toksid
• Menurunkan risiko kanser
• Menaikkan imunisasi tubuh
• Meneutralkan keracunan pada ginjal
• Meningkatkan pertumbuhan lactobacillus yang terdapat dalam usus yang membantu prose pencernaan
• Mempercepatkan penyembuhan luka luar dan dalam
• Mengatasi masalah kekurangan zat dan mineral
• Membantu mereka yang sering terdedah kepada radiasi
• Mengatasi kelemahan pada tubuh badan pada penderita kencing manis
• Bahan pengganti khusus kepada kanak-kanak yang tidak suka kepada sayuran hijau yang penting untuk tumbesaran

Zat dan Mineral yang terdapat pada Spirulina
• Beta Kerotin: Menguatkan penglihatan
• Vitamin B12: Membentuk sel darah merah dalm sum sum
• Zat Besi: Menguatkan sel darah merah dan sistem pertahanan tubuh
• Karotenoids: Meningkatkan fungsi anti oksidan atau anti kanser di dalam tubuh
• Klorofil : membantu meningkatkan proses penyingkiran racun dan bertindak sebagai anti penuaan



but seriously... x sedap.. hehehehehe...
but i`ll take it everyday...

but aku akui, suplemen banyak bantu aku juga....
makan lebih baik... nge3.

0 dia berbicara:

Post a Comment