ahahaha.. cam nenek tua jak aku ni.. sakit pinggang.. bab angkat barang-barang aku yang berat badan berlebihan 2.. huuu.. seriously, sakit pinggang... mimi tengok jak aku packing.. selalu gak kena terkam, x abis2 mo main.. hoho.. this is the last night aku tengok mimi.. huuuuuuuuuu, memang aku mo nangis.. xtau la kalau aku nangis esok tym naik flight. hoho. rasa xmo balik sabah lak.. aku keliru. delima tul. hoho... (semalam aku tido ngan mimi.. huuuuu, bahagia tul..ahahaha)

hoho.. mo ajak main ya..
memang....cergas tahap dewa kalau mimi main...
 

ish..ish...ish..

 

memang terkam sana, terkam cni.. lompat sana, lompat cni.. hoho.. tengok dia g duduk atas kotak aku..
mimi..
mimi.. no respon?? wired ni...
tengok sikit..




 
laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... ahahhaa.

 

ahaha.. aku heran juga, napa ttba mimi senyap ttiba.. ttido rupanya.. haha. mimi..mimi.. huhu, kotak aku 2...


ada apa kat umah??? xda.. yang aku suka..sebab my home ada my dad.. 2 jak. xda kicie.. pastilah aku bosan, semakin tengok mimi..semakin xmo lepaskan dia lak. hoho. memang 50-50 dah aku ni.. diela tanya.. sapa aku mo wariskan untuk bagi mimi makan? huh, soalan 2 memang cucuk kat hati aku.. rasa cam aku bertanggungjawab kat mimi lak.. adui, kebimbangan yang melampau tul la aku ni... andi kata,  

aku cam ni bab rasa bersalah kat kicie... hoho. aku x nafikan yang 2. yaa, aku rasa bersalah gak.. bab tym we moved 2 new home, we brought kicie.. at last, sebab persekitaran yang baru...

kicie hilang.. 

napa la aku x nangis tym dorang gtau aku kicie hilang, rasa bersalah bab aku xda tym pindah rumah..  

dah start kuliah dah tym 2.. sekarang ni baru rasa mo nangis kalau teringat kicie.. rindu yang amat.. unfinish business tul ..ahaha.. 
sebab 2 aku xmo mimi alami perkara yang sama. aku terfikir untuk bagi sumone jaga mimi..bawa kat tempat dia.. tapi..kalau persekitaran baru itu akan buat mimi sakit..aku akan bagaimana???. mesti aku rasa bersalah dua kali ganda nanti..



so, mo biarkan mimi kat kolej?? weeeeeeeeeee... nanti dia makan cam mana? bukan ada orang kolej ni... ayayaya.. rasional thinking aku kata.. mimi dah besar, dia boleh berdikari... tuhan jadikan setiap makhluk berkeupayaan.. hoho, tapi, my unrasional thinking aku kata... aku bertanggungjawab kat mimi, sapa suruh aku dah manjakan dia, dan bagi makan sedap2 lak.. pastu.. layan mimi cam raja lagi.. huuuuuuuuuuuuuuu, kejamnya aku kalau aku tinggalkan mimi... so what do u say about this???..


pening dan sakit hati mo fikir.. kalau la ada sumone yang boleh jaga mimi kat kolej, huhu.. i wish cam 2..wani..wani..  

adussssssssssssssssss, sakit pinggang.. cam mana la aku mo angkat barang2 aku esok kat bilik bacaan ni.. betul2 cam orang tua..


balik kampung.. ooo..balik kampung..
 wani.. percaya la, semua akan baik.. 

alalala.. sakit pinggang la...huuuuuuuu. 
 esok kena sambung buat keja g.. hoho. mo tido..mo tido... mimi?? huuuuu, xtau g mo buat cam mana?? kalau aku boleh tanya secara langsung tanpa halangan komunikasi ngan mimi kan baik. hua3...

Dia balik la....
hehe.. hepynya.. dok cite2 ngan tinie my roomate, cite bab mimi.. aku baru kata..'makanan mimi x abis g, ada g sardin aku simpan....' tup..tup... dia g ngintai kat pintu bilik.. tinie yang perasan.. 'mimi ke tu??'.. aku apa g, dengan kepantasan maksima yang boleh aku capai.. aku g tengok.. ya mimi.. itu mimi.. huuuuuuuuuuu, terharunya dia ingat g kat umah ni, kat aku.. hoho. lapar bebeno mimi... aku lap badan mimi.. hehe. pas 2 peluk dia puas2.. huh.. perangai kasar 2 masih sama.sekarang tengah tido.. mimi tengah tido.. 
back 2 my plan.. 'mo bawa mimi p Sabah..', yup, my dad definitely xkan bantah.. im sure.. mungkin when first tym i saw mimi, aku just fikir.. he seem like kicie. be here with him like kicie is around.. im 100 percent wrong.. kicie is kicie, mimi is mimi... then, i love mimi like i can right now.. and i miss kicie like always.. aku betul2 hepy dia balik, but aku sedey gak bab..lusa aku balik sabah dah.. waaaaaaaaaaaa mimi, x sangka aku.. laut china selatan memisahkan kita.. huhu, aku cam berat hati dah mo balik ni.. adeeeeei mimi... im sure i`ll miss u a lot.. kan bagus kalau kita boleh balik sesama..

plan untuk bawa mimi balik sabah.. huuuuuuuuuuu, i feel like crying kalau fikir benda ni.. but, im sure i`ll give my effort on it while he still right here.. huhu.. chayiok.. chayiok wani..  aku betul2 harap mimi akan tunggu aku.. hehe. aku x sangka untuk ambik borang eksport akan ada begitu banyak halangan. cuti sem ni aku akan usahakan.. kalau ada jodoh ngan mimi, pasti nanti mimi jadi miaw kat umah aku.. andi pun kata cam 2. hehe, terpaksa nyusahkan andi.. tolong tengok-tengokkan mimi. huhu, nk doa sat.. 'ya Allah.. tolong jaga mimi..' amin.. nge3.. i really love him.. not this much.. but much much more..

thanks for knowing u.. kiss.. kiss.kiss.. hoho.


mimi dah balik.. hepynya..

 


haa.. ni la, rupa sebenar mimi.. hoho.



mimi jaga kaki aku.. hua3.



ngantuk sudah dia.. haha.
  


tetido sudah.. nge3.


mimi is miaw yang aku boleh peluk dan cium selepas kicie.. huuuuuuuu, andi kata,... confirm dah macam anak aku dah mimi 2. hua3. memang la.. mimi 2 kawan aku la, thanks god..letting me with him at last.. sekurang2nya sebelum aku bertolak balik sabah. adui.. perangai apa ni?? hoho.. x sabar mo cite bab mimi to my dad...hoho. thanks for this. thanks to kicie and thanks for mimi. thanks for this feeling... i`ve learnt much... aku cam x mo tido jak, kalau boleh malam ni mo main ngan mimi jak.. kuang3.. perangai ni.. 


selamat tido mimi.. adusssss. memang betul2 cam anak aku dah. ahaha.
 

mula-mula sayang mimi.. the 1st tym he came to my home.. hoho.. rindu lak.


ni mimi.. tym raya hari 2.. hoho. aku hepy dia ada satu sem ni ngan aku, jaga mimi, main ngan mimi.. tengok mimi membesar.. adussssss, bahagia tul..ahahah. weeeeeeeeeeei mimi, pas ni kalau kita x jumpa g.. i hope he not forget me.. huuuuuuuuuu, aku syg sangat miaw ni... 




i`ll miss u. hoho.. mo balik sabah sudah..... huhu..
XOXO

sapa mo jawab ni..... 

 
adoi.. laptop aku.....
  

mimi kesejukan.. hoho. sebab 2 dia naik g laptop.. isk..isk..isk.. laptop aku..
 

Adoi... abis juga exam untuk sem ni.. x sabar mo balik umah.. hoho. pas took paper Doktor x bertauliah (dadah) petang tadi, bukan main semangat lagi otak aku proses maklumat untuk packing barang2, sampai umah.. terus jadi malas. hoho. perangai ni.. hehe. but im happy...bab dah abis exam.xyah g aku bejaga malam..hehe. berjerawat aku bab x cukup tido. huu, tido 2 satu syarat untuk pempuan (ahaha, lelaki??....). huhu, menurut fakta pempuan tido sejam lebih lama berbanding lelaki... untuk menyembuhkan jerawat aku, aku kena tido.nge3. (memandai jak aku).. hehe, menurut fakta, sel kulit lebih aktif bertindak semasa kita tido. betul la...

Yarghhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!! umie..struggle3!!!!!!!!!!!!....
All the best Stpm to my sis Umie.



tym2 studi dadah ni.. kekadang terfikir gak bebudak yang ikut program We Care Puspen Tiang Dua dat day.. aik? boleh2 lak aku rindu budak2 2.. huuu dahsyat.. cian ba dorang, semoga bila dorang kuar nanti..xyah la dorang masuk PUSPEN balik. adeeeeeeeeeeh.. sabar3. semua 2 dugaan.. mungkin juga satu pengalaman. pengalaman seumur hidup yang dorang akan bawa. weeeeeeeeee, seriously aku kecian ngan dorang.. (adoi, ni la masalah aku..terlebih empthy,nge3). 

mungkin dorang dah banyak nangis...dan rasa susah hati... 
tuhan menciptakan kita seperti itu, kita ketawa dan menangis...

yang kita x tahu, tuhan sebenarnya menghitung setiap senyuman dan air mata. jadi kita rugi apa?? 

huuuuuuuu dalamnya aku berkata-kata ek.. (ko ada faham ka apa yang ko tulis ni wani?? hehe).


semalam umie cntc aku.. cite bab makan malam beradab dorang.. kena sopan santun.. pakai lawa2.. ahahaha, tergelak aku ngan ayat dia. budak sekolah aku cm ni?? mesti best 2.. kang, cikgu sekolah lak ngorat adik aku ni.. hehehe. i wish she happy in  her STPM  struggle ni.. Fighting!!!!!!!!!!!!. 


Kisah aku jadi mak nenek....


Owh.. umie dan mimi.. kamu p pegang kura2 tanpa kebenaran aaa.. huuu, kalau kena gigit, sapa susah??? (mereka dan keluarga mereka juga). all the best STPM tau.. studi kmu.. studi.. studi...


Kak, ko tido lagi?

wei, tido apa.. studi bah saya..(ahahaha, padahal.....)

ooo..... saya makan ni kak.

wei, jangan ko makan megi...

kui3.... bread bah, ala..megi 2 makanan wajib student..

huuuuu...jangan makan...bek ko cari ikan.hehehe.


kak, saya mo tido balik, tapi macam tidak best jak mo tido..

weeeee.. jangan ko tido, bek ko studi sekejap la...

nanti la, main puzzel dulu la..

studi bah..

wahahaha, nanti la.. mo p melabur dulu.

weeeeeeeeeeeeee... bah p la.. p.. ada toyol sana 2.studi! studi!.


black out la kak..

adui.. terang benderang sudah d sabah 2. studi ko mandak(anak dara)

iya3.. terang sudah ni. saya nampak sudah tanak wagu(anak teruna) ganteng2 d padang..

huuuuuuu.. bukan mo ngorat.. p studi..studi..

nanti la... sabar..sabar.., sabar separuh dari iman.huhu. (hu..pandainya dia berkata seperti itu, ahaha).


weeeeeeeee.. sudah studi ka ni??

belum lagi, kejap2, main gitar dulu.. berserabut meja saya. nanti adinda khatam kitab2 tersebut ya kakanda. kui3.

wajib!!!!!!

iya3.


weeeeeeeeeee kak, malam ni kami makan beradab ba konon.. semua orang berlawa-lawa, xda baju lawa laa...

(huu.. aku terasa gak bila umie cite cam ni, makan malam kat asrama????, ciannya.. aku xtau mo kata apa g.. terus taubat jadi mak nenek....hehehe)

alala, orang lawa xyah baju lawa pun xpa.... hoho 

(padahal dalam hati, nak bagi dia xyah fikir bab dinner 2 sangat..hehehe, ala dah memang adik aku dah cukup lawa la 2..hehehe).


tup..tup.. tym2 aku push adik aku studi ni, cikgu yang dihormati SMS aku, dah studi??? ahahaha.. adeeeeeeeei, aku baca blog la... then dia kata, huuuu...kedut ko sana (cubit ko sana), orang suruh studi dia baca blog lak.. ahahaha. memang cam ni ka perangai kalau mo jadi cikgu.. aku suruh adik aku studi bab dia mo take STPM, then cikgu aku lak suruh aku studi..bab aku pun ada exam.. hehehe...  pening dah kepala, terlalu banyak dah maklumat yang masuk, tapi x ingat tym menjawab..hoho. kalau ambik dadah mugkin boleh jawab semua.. nge3. adoi, dadah bukan ajaib la..  

Amaran: jauhi Dadah.. Dadah hidangan dari neraka, anda cuba anda merana (ayat ni aku dapat tym g PUSPEN.hehe)

masa kecik2 dulu .. aku paling suka belari.. lari sana lari cni. jatuh sana jatuh cni. panjat sana panjat cni.. huuuuuuuu, anak sapa la ni. hak..hak..hak.. (maksudnya ko ni nakal la wani). sapa penah tengok orang bunian? cantik atau hodoh? yang aku dengar bab puteri bunian, mereka cantik. apa yang aku tahu, mereka ni sama jak cam manusia kecuali fakta 'orang bunian boleh halimunan'. Ada gak kes2 tertentu yang orang bunian ni duduk serumah dengan keluarga manusia, walaubagaimana pun pada dasarnya mereka mungkin tinggal jauh dan dekat dengan manusia. Pernah dengar orang bunian berkahwin dengan manusia, then bila manusia ni kembali ke kampung dia, tup..tup..tup... dah berlalu banyak hari, ramai orang dah mati. hah, relatif masa. mungkin cam kisah paradox masa gak. Di sana tiga hari, d cni dah berlalu tiga tahun, 13 tahun atau 30 tahun??.


Dulu aku tinggal kat rumah guru tempat my dad mengajar. dalam kawasan sekolah. selalu gak aku dengar ada tempat2 tertentu kat kawasan sekolah 2, adalah kawasan tempat makhluk2 ni tinggal. terutama kat tasik. tasik 2 pihak sekolah yang buat, ada pulau kat tengah2, di sebelah pulak dorang dirikan beberapa rumah kaum dusun dipanggil 'kampung budaya...', lawa la. hehehe. rindu aku. aku ingat g, penah aku g main kat umah 2, then main lompat2 ikut tingkap. last2 kena marah c bapa. hua3... best bah main terjun2. hehe. dahsyat ko wani.. umm, dorang kata kat tasik ni tempat orang bunian tinggal. xtau betui ke tidak. hehe. tapi, x mustahil gak 2. huuuuuuuuu... sapot jak la.
aku dan my pren, ana penah gak alami satu kisah dekat2 ngan kawasan tasik ni. huuuuuuuuu.. seram la.. nge3.


cite orang bunian?? my dad ada cite kat aku, tym aku kecik2 dulu. aku kena kacau ngan orang bunian...bab aku g main kat kawasan tempat tinggal dorang tym ikut merayau g kebun.. atau g sawah. x ingat.. tym lari2.. main2 2.. mungkin aku x sedar aku rosakkan tempat tinggal dorang. (nenek tua kat kampung mama yang kata cam 2, xtau..xtau..xtau...) hoho. nasib baik x kena culik. ahaha. start dari hari 2, kaki aku luka2 la, cam kena hiris pisau. walaupun x besar luka 2, ia banyak dan menyakitkan. pas 2 x boleh sembuh lak. that tym, my dad yang selalu rawat aku. tapi, sihat ke ..sakit ke.. huh! degil aku yang suka bermain, berlari, panjat-memanjat 2 x hilang2 juga. nge3.. g jumpa doktor pun.. luka aku x sempuh2 juga. then, at last dorang bawa aku g berubat cara kampung lak.. huuuuuu, cm kena bawa jumpa ngan nenek kebayan jak aku. hehehe.so, orang tua kat kampung 2 yang kata 'orang bunian marah kat aku bab rosakkan rumah dia'.. hua3, adaka.... ish3.. x kecian ngan budak2 langsung orang bunian tersebut. hehehe. aku kecik g tym 2.. comel lagi.. hohoho.


asal usul orang bunian? weeeeeeeeeeee, ada sesetengah kata, dorang ni dari keturunan jin, ada lak yang cite orang bunian ni adalah hasil daripada campuran manusia dan jin? aik? cam mana 2? huuuuu.. sorang dari tanah, yang satu g dari api.. mmm, (dorongan minima,hehe). seram gak aku tulis entri ni. kejap2 meremang juga. ahahaha. orang kata, kalau terasa meremang 2.. maksudnya dia ada berdekatan.. huuuuuuu, na'uhzubillah.. nge3. siuh3.. aku tulis sikit jak ni.. huhu.. (wani..wani..).


ada gak yang kaitkan bunian dengan histeria,, weeeeeeee.. but actually, histeria adalah disebabkan tekanan. makhluk halus 2 penambah perisa jak. yang aku tahu... they are like us juga. kita takut kat dorang, sebenarnya..dorang pun takut mo tengok kita.. ahaha. aku paling lucu part ni.. dorang takut kita. seriously.. dorang takut tengok kita. but.. kalau kita tunjuk kita takut dorang...waaaaaaaaaaaaaaa, bersuka suki la dorang.. (huhu, aku bukan mengutuk ni... weeeeeeeeeee, aku berasa seram sejuk lagi la.. uish, biar betul...). pontianak????? mo cite sikit. pontianak adalah 'orang sakit jiwa' jika di dunia jin. cm orang gila di dunia manusia..dan kadang2 tersesat kat dunia kita. sebab 2, sumtym kita boleh tengok dia. weeeeeeeeeeeeeeee.. seram lagi. dan seram lagi.. ntah apa2 la aku ni. hehehe. pontianak makhluk jin yang gila. haaa...(uish, aku meremang lagi... dah..syat tul la...). banyak lagi aku mo cite.. tapi terasa meremang lak.. huuu...


sapa ada cite2 cam ni, sila la cite kat aku. aku suka mo dengar. ahahahaha.. padahal, kecut gak perut.. nge3. dulu tym kecik2, my dad selalu kata 'akan bagi aku hadiah ,kalau aku dapat tangkap hantu...' ahahaha, sebab my dad xmo aku jadi penakut kat benda2 ni, seriously.. dulu aku sangat berani... kecuali, hantu pocong yang berbungkus2 2,
napa la ko susah2 mo lompat2, kan senang kalau ko buka ikatan kat kaki 2 ....dan lari la.. huuuuuu beraninya aku berkata. hehehe. but now, napa aku mudah terkejut. x boleh tengok benda bukan2.. sakit kat hati lak. huuuuuuuuuuuuuu, nge3. sekurang2nya aku berani berbanding tinie my rumate. ahahaha.... sowi3.. hehe.

yang pastinya, kita dan mereka pun.. dua2 makhluk Allah. xda beza juga.. hehe. so, kewujudan dorang yang sebenar bagaimana?? sapa mo g cari..... hoho. aku tabik. jangan sampai, kita taksub dengan kesaktian makhluk yang Allah bagi kat dorang sudah la.. hehehe. kn..kn..kn...

p/s : kata sumone yang cite kat aku, kalau nak tengok makhluk halus ni ada teknik juga.. huu, cm mana...??? btw, anda tahu tengok gambar tersembunyi 3D (kalau aku x silap). haa, cm 2 laa.. adui... betul ka?? baa, terai la kalau berani. nge3. kot2 tuhan bagi tengok lak. hehehe.. 

Let`s paly again...

sebutkan perkataan..perkataan ni...

ular..lari..lurus..

sekali lagi..

ular..lari..lurus..

dengan laju..

ularlarilurus..

ularlarilurus..

dapat sebut dengan baik,atau lidah anda sudah berbelit.. hak..hak..hak..

tara.....!!!!!!!!!!!!!
congratulation to RINA my pren.. dapat baby boy 5.11.2009. hehe. uissssssssssh... cepat jak dapat tanak wagu (anak teruna), hehe. nanti aku balik sabah, aku mo tengok anak ko rina. nge3. but.... im warning u, jangan ajar ur son untuk call me aunty...
huhu.. siap.
daku tidak rela lagi.. ahahahaha..
btw... congratulation dah jadi mama ko kan.. hua3...


p/s : aku pandai jaga baby miaw jak. ahahahaha.


 
mahu anak anda comel?? sila kahwin campur la.. hak..hak..hak.. oopppsss.. terlebih sudah... hehe.
congratulation Rina.... 

Dah lama aku x main optical illusion.. hehe..cam besa, kalau tengok ilusi optikal ni, mungkin anda akan rasa sakit kepala dan mata.. how 2 control it.. jangan tutup kedua-dua mata anda.. kang tambah sakit kat kepala. tutup sebelah mata sahaja.. huuuuuuuuuuuu, syarat main optikal ilusi ni.. hehehe. (hoho, pandai aku bagi arahan..)


but, sebelum 2, aku mo cite sket bab pukau memukau ni.. pernahkah anda dipukau?? ooh.. tidak, minta dijauhkan.. bagaimana lak kalau sebenarnya kita tertipu dengan otak kita dan orang 2 hanya bermain dengan psikologi... haaaa... ni kes bahaya ni...
jom try satu kes ni..aku dah buat kat ramai orang dan hasilnya............ wow!!!! berkesan bah.. so, kalau berani.. cuba la buat eksperimen kat kengkawan.. hehehe. (aku suka main benda ni tym sekolah..)



cuba anda sebut 'KATAK' sebanyak 11 kali..
11 kali, 21 kali.. ahahaha.. yang penting bilang dalam jumlah yang ganjil..

sebut katak 11 kali tanpa menggunakan mana2 jari..
jari tangan mahupun jari kaki..
ataupun jari orang lain.. tiang, atau apa2 bentuk yang membuatkan anda boleh membilang dengan tepat dengan objek kecuali otak anda.

kira dengan otak..
 

okey... 11 kali.

katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..
katak..

okey.. sebut katak sebanyak 11 kali sekali lagi...dengan laju...


anda pasti anda menyebut 11 kali..

pastikan ianya 11..(pastikan anda jujur)

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


kira katak sebanyak 11 kali hanya dengan otak anda. anda hebat? anda cuba la.. hehehe.
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:


:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

soalan ajaib yang hendak ditanya adalah..


'ular takut apa??'...
yaa.. ular takut apa???

:
:
:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

jawapan anda??(jawapan pertama anda)

:
:


:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


jika anda menjawab katak.. maksudnya anda telah dipukau..
sebenarnya otak anda yang menjawab..mungkin anda tidak menjawab katak, tapi anda akan sukar menjawabnya..

sila cuba kepada rakan anda..
pastikan anda yakin semasa membuat aktiviti ini.. hehehe.
selamat berjaya..



back 2 my optical illusion.. hua3.

 
seperti biasa.. ia sebenarnya statik..hehe.


 

 

perhatikan kepada dua bulatan seperti roda.. 


 
 

  
anda nampak seekor burung?? ataupun..anda sedang tengok sebuah pulau dengan nelayan dengan ikan??


 
 

rasa seperti ditelan??? dinding menyempit??


 
 

anjing?? haa.. betul.. ia adalah anjing...


 
 

perhatikan pada mata udang ini.. anda akan nampak garisan bulan putih itu akan bercantum..


 
 

ini adalah pic yang paling lama aku mo tengok.. apa ni?? apa ni?? dan apa ni? akhirnya... lembu. anda nampak lembu???


 
 

lembu.....

 



weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....huuuuuuuu, cm tinggal tulang jak rasa hari ni.. x dapat jawab KPT.. x dapat jawab la.. huhu dan huhu lagi.. weeeeeeeee, semalam sempat g tengok cite.. these two days pun aku tengok cite bofren aku..c Hajimie Kindaichi..hehe.. comic penyiasat remaja aku.. hak..hak..hak.. (amboi wani, sempat g ko berketawa ketawi kat cni ek.. esok dapat result jgn tarik muncung sedepa...huuu..)..


jun memegang watak hajimie kindaichi..

best tengok kindaichi.. lama x tengok.. nanti balik sabah minggu depan, aku plan mo ulang kaji buku komik penyiasat remaja aku 2..hehee..

 aku paling suka kes rama-rama 2, dan kes pelukis di ladang lavender 2.. huuuuu, sedey jak.. 

aku tahu lavender akan layu dalam masa dua minggu pun dari komik 2, 

aku tahu rama-rama penghinggap bangkai pun dari komik 2.. 

kes penggal kepala kes gantung pelajar dengan darah ayam paling menyeramkan aku,  

Hajimie Kindaichi..

weeeeeeeeeeeeeee, sapa ada hobi cam aku?? huuu.. susah mo cakap.. paling2 andi jak kawan aku cite bab comik ni. kat cni . cite naruto?? huh! jangan.. aku minat gillllllllllllllllaaaaaaaaaaaaa juga 2.. adoi. aku baca komik 2, aku nampak teori kewujudan ada kat situ.. nampak kat Garra...nampak kat Naruto juga. this are the most characters yang aku suka kat komik 2, kehidupan seorang diri dan akhirnya mati.. some of them got the failure identity and success identity.. cuba try tengok. im sure u`ll be loves it...

kalau aku baca komik2 kind of this huuu... bulat segar jak mata aku berkaca-kaca.. tapi, bila baca buku KPT ni.. huuuuuuu na' uhzubilla' punya main malasnya lagi.. baru dua pages, confirm aku tertido. perangai nobita tul aku ni..baru pegang buku dah rasa pening, baca dua page tertido lak. huh!.. sapa mo jawab ni.. hehehe. perangai2. sah..sah.. aku x dapat jawab paper, tapi muka selama sentiasa jak.. apakah ini kesilapan mengambil kaunseling? ahahaha...


that day aku tengok cite samurai X, kenshin himura.. huuuuuuuu, hosmates aku kata aku tengok cite mengarut.. ahaha. adeeeeeeeeeeeeeeeeh.. cam macam, dah aku suka cite cam ni.. mo buat cam mana g. hehe. banyak gak aku belajar kat komik2 ni.... sapa yang dibesarkan ngan membaca buku2 cam ni, dia akan faham...

doraemon, dragon ball, asuh, anak-anak sidek, Along, mata kucing, Q-taro, pakar judo, penyiasat remaja, conan, fairy tales, bla..bla..bla.. hehe... tak tersenarai aku.. so, yes ..i likes buku bergambar.. heeee..


tym2 aku studi2 dat day... aku hampir tertelan semut.. dasar semut masuk kat gelas aku..  huh! dahsyat.. boleh aku lupa 40hari kang cam ni.. hehe. napa kita boleh jadi pelupa sebab makan semut?? well, it`s easy... why?? sebab dalam badan dan mulut semut 2 ada enzim..kalau pada semut ia adalah racun semut, dan enzim ni yang beri kesan negatif pada otak kita...terutamanya sistem hafalan kita. so, semut bukan untuk dimakan... huuuuuuu, dah la semua benda semut g makan.huk..huk..huk.. nasib baik aku x makan semut 2.  hehe.


aku tanya kat andi..


semut ada mata ka?


mestilah ada... 
organ semut semuanya lengkap.. ada jantung dan ada darah.. 



huuuuuu, ajaibnya semut.. andi cite bab sesungut semut?? semut berinteraksi dari sesungut?? ke..melihat dari sessungut? hoho.. aku keliru! 


huu.. penglihatan semut adalah terhad, tapi sistem komunikasi semut amat bagus..
mereka merembeskan cecair kimia untuk berinteraksi. dan dalam beberap kes, terdapat semut yang tiada mata.. aku pelik gak tengok cite semut dalam komik doraemon tym sekolah rendah... nobita terjumpa seekor semut dan menjaga semut 2... aku lak g ikut apa doraemon buat, ambik semut dan masukkan semut 2 dalam balang berisi tanah.. balut balang 2 dengan kain.. biarkan,, beberapa hari kemudian barulah buka.. huuuuuuu.. eksperimen aku tym sekolah rendah. ahaha. best apa. cuba la try test.. lihat hasilnya. nge3. haha, teori pembelajaran sosial tul.



kadang2 aku ada gak perangai g tengok rumah semut.. tengok semut berbaris panjang2.. ha`a.. napa ada langgar2 sesungut ni.. ahaha. weeeeeeeeee, sapa ada perangai cam ni?? hua3. nakal tul. tapi, aku pelik gak..napa semut ni x sesat2 pun pas kuar dari rumah dia.. hehe. then aku g cari la jawapan itu.., dapat.. yaa, ia adalah disebabkan semut berjalan sambil ia mengeluarkan cecair juga, then balik pun semut akan ikut berpandukan cecair 2 lagi.. huuuuuuu, bijak.. pandai main tanda2 lak ek..


cam anjing.. anjing kencing di tempat2 tertentu adalah untuk menentukan dan tanda kawasannya.. hehe,ish3.. semut rajin? yaa.. they are.. kalau dalam cite dongeng pun, semut adalah haiwan serangga yang rajin.. ingat lagi kisah semut dan belalang??..  huhu.. cite bab semut lak aku hari ni.. semut oh semut..


my intelligent miaw..
 
Let`s play.. cuba try baca ayat ni..

kakakku..kata..kakiku ..kaku..

baca dengan laju..

kakakkukatakakikukaku..

terai lagi...

kakakukatakakikukaku..

dapat sebut dengan baik atau tidak?? hak..hak..hak..

huuuuuuuu.. sapa Bunun ni???.. hehe, x pasal2 aku link kat cni ek.. well they are masyarakat asli kat pergunungan taiwan. rumpun di bawah masyarakat cina kalau tak silap aku.
aku terbaca satu forum 'is kadazandusun race is originated from china taiwan??. sejak aku dari sekolah g dengar cite ni., semua orang cite.. dusun berasal dari china. china ni besar.. so, finally i found!! they are bunun..


dulu my dad said, napa la pempimpin sabah x try cari asal usul masyarakat dusun sampai akar umbi.. huuuuuuuuu, bukan senang 2 pa. hehehe. bapa ada cite gk, orang cina (pelancong asing) g sabah and told about dusun actually link with chinese people... siap dia cakap dusun g 2. huuuuuuuuuuuuuu, betul ka?? mo juga tengok dia cakap dusun pure.. hehe.


so... bunun and dusun???.. masyarakat minoriti taiwan pada hari ini. ada gak aku dengar... orang bunun taiwan g borneo dan jadi dusun, dusun g taiwan dan jadi bunun.. betul ka???. sejauh mana kita sama dengan dorang. Banyak. dari segi budaya.. dari segi pakaian dan amalan kehidupan.. ada sumone kata 'there is no evidence'.. but, it`s possible la.. aku pun percaya gak.. dari warna kulit dan rupa x jauh beza juga.. hehe. memang la kita tidak tahu siapa manusia yang bertuah start pijak tanah borneo sabah 2, sehingga kadazandusun menjadi penduduk majoriti.. aku juga xtau my great..great..great grandparents asal dari mana. aku ni dah mix banyak mana.. hehe...


ada gak cite dorang kata, mungkin masyarakat kadazandusun ini adalah kesinambungan dari masyarakat bao yang sudah hilang. setakat ni perbahasan lebih menjurus moyang kita ada berasal dari china. so, what if i say,,, i`d like to know more.. hehe. yang aku tahu, kalau dari cite adat2..  

kinorohingan menjadikan orang2 dusun d hutan nunuk ragang dan percaya bila orang2 dusun ni meninggal dunia, semangatnya atau rohnya akan bersemadi di gunung kinabalu...

huuuuuuuuuuuuuu...
cuba kalau aku tanya my grandma, mesti kuar semua cite2 zaman batu dorang ni.ahahaha...


is kadazanDusun is under the Austronesia?? huuuuuuu.. logik gak, chinese aka pun duduk bawah 2. hehe.
info yang aku dapat gak kata.. mungkin masyarakat Dusun ni x kuar g taiwan.. but ada kemungkinan Bunun taiwan g cni dan menetap menjadi masyarakat Dusun. bunun adalah orang cina taiwan dan kira2 1 hingga dua ribu tahun dahulu dorang ada kemahiran membina kapal layar. that why dorang boleh keluar.. contohnya Cheng Ho, so.. ada kemungkinan ... kan dorang boleh merentasi laut cina selatan jika cite cam 2.. hoho. borneo is isolated land with sea. so, dengan kapal layar jak orang boleh masuk kat cni.. unlike tanah melayu...ada jalan darat, dari thailand.. mayB vietnam juga.. hehe. so orang2 di tanah melayu yang ada kapal ..silalah datang ke borneo.. nge3.


cina bunun taiwan menjadi dusun kemungkinan adalah benar.. most chinese in sabah is Hakka, some chinese yang datang kat cni long2 tym ago forget about their race, they called themselves kadazan or dusun.. (cam cousin aku, terang tang.. tang..tang dah his father is chinese tulen, tapi bila kena tanya... they said they are dusun. nge3.) dorang duduk lama kat cni.. so bila peniaga dari china datang buat bisnes.. they treat us like orang asing..sebab dorang tidak tau kita berasal dari satu akar. really?? but, ada gak c bapa cite, orang2 cina tahu gak perkaitan KadazanDusun ngan China ni.. so, x heran napa banyak budak sino.. hehe. kahwin campur. x juga kena halang pun Dusun kahwin ngan cina. hehehe... okei jak c moyang 2. ahaha. kn moyang kan..



my dad?? selalu kena salah anggap orang cina.. kalau kuar, mesti orang cina yang jumpa my dad cakap cina kat my dad.. ahahaha. mo ketawa aku, apa g.. bapa just angguk2 jak la.. hua3.. adeeeeeeeeeeeeeee. kalau kat UPSI ni, ramai gak bebudak sabah yang budak melayu fikir...she or he is chinese. padahal dusun tulen. sepa suruh.. tengok warna kulit dan mata sepet dorang 2. nge3. adakah.. lain kali sila tampal note 'saya orang dusun' kat dahi ya.. 
my bestpren Lyss pun kena cakap cina.. ahaha. mo ketawa aku.. so, sila belajar cina Lyss.. my dad?? he seem got a nice feeling about our dusun relationship with china. nge3. bunun pun bunun la... kalau atuk sedara aku lagi la... memang cam komunis muka dia, hehe. gurau jak...


kalau aku kata kadazanDusun berasal dari bangsa cina mungkin ayat ni xleh guna sangat. sebab kat china terdapat banyak bangsa.. sama cam kat sabah la, dusun rumpun utama, but terdapat banyak cabang yang lain di bawah dia lagi.. aku pun pening.. hehe. there are called chinese because they live in china. cam punti adalah berbeza ngan hakka..
wei.. kalau kita berasal dari china napa kita x guna bahasa mandarin juga. ahahaha. buat loyar aku kat cni.. hehe. adoi wani.. china is a big name u know... uis3.  

kalau aku guna teori Darwin lagi la teruk... hahaha.. so, yang mana moyang kita... ish3.



hehe.. best gak kalau mo cari asal usul kita ni ek..
orang bunun tinggal kat pergunungan .. sama cam bangsa dusun kat ranau ka?? orang gunung... lagi best.. ada info aku dapat,,, mo tahu asal usul dusun?? ada kat library luar negara.. termasuk Hongkong.. betulkah? tulisan tangan orang dulu2.. huuuuuuuu.. meh g check!!.
ada yang kata Dusun is Bunun dan Kadazan is adalah Alisan... betul ka?? huuuuuu... wish someone tell me this.. cepat translit buku 2..mo aku tengok juga.. hehe.


hangat dah ni topik..
i knew.. budak2 dusun pasti suka mo tahu asal usul sendiri.. kan.. kan..kan.. ngaku kamu!!!.. hehe.


so, ada masa... aku mo lawat g forum 2... wish dapat tahu banyak cite g.. boleh aku cite dan berdebat ngan my lovely dad...kalau2 my dad jumpa g orang bunun lagi..ahaha.
atau.. lets aku soal siasat my cousin jak..
ahahaha. semangat tul aku,
okey.. klik di sini. 

 bunun people 



bunun people

 


And
this are some of Dusun,



 

 
huuuuuuuuuuuuu..aku ni nak exam pun sempat main Blog lagi.. wani..wani..studi..studi.. nanti g kaji bab bunun people and dusun people.. hehe. it`s interesting bah.. hua3. huuuuu, cam mo demam jak rasa.. keja aku dua hari ni tido..bangun..tido bangun.. hehe. effect ubat 2. huuu,, dahsyat aku..